In gesprek met Luc Sels

Datum 27 november 2021
Categorie Ekonomika

Vorige week vrijdag ontvingen we rector Sels op de algemene vergadering van de Studentenraad om in gesprek te gaan met de studentenvertegenwoordigers over het nieuwe Corona beleid aan de KU Leuven.

Voorbereiding

In aanloop naar ons gesprek met de rector deden we een algemene oproep bij de economiestudenten op alle campussen van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen (FEB). In samenwerking met Ekonomika KULAK, Ekonomika Brussel, Absoc en ISCEB verzamelde we zo jullie input om in gesprek te gaan met Luc Sels.

De rode lijn door alle vragen was duidelijk: hoe gaan we als KU Leuven om met de stijgende cijfers en blijven we in code groen? Daarnaast was er ook een stijgende bezorgdheid over lessen die niet opgenomen of gestreamd worden, zeker voor studenten die in quarantaine zitten. Iets wat zeker telt voor verplicht lessen. Met deze vragen stapten we naar de Studentenraad van vrijdag, andere kleine vragen zouden we later doorspelen.

Sels zijn verhaal

Na een lange dag vergaderen kwam Luc Sels rond 19u zijn verhaal doen over de nieuwe maatregelen. Het GEMS (de adviesgroep van experts over de corona situatie) had namelijk voorgesteld om in het hoger onderwijs over te schakelen naar code oranje (20% van de aulacapaciteit en in realiteit waarschijnlijk volledig online onderwijs) en alle studentenactiviteiten op te schorten. “Dit gaat volledig in tegen onze ambitie om het semester af te ronden in code groen”: vervolgde Sels zijn uitleg. Door de dag nam de druk toch toe op de KU Leuven om hierin te volgen nadat ook de UGent en de VUB verdere verstrengingen voor het onderwijs doorvoerde.

Maar KU Leuven kiest toch voor een andere aanpak. Zo wordt het concept van kleurencodes losgelaten en gaan we meer naar een aanpak op maat. Sels was ook duidelijk: de virus circulatie bevindt zich niet in de auditoria, iets wat ook blijkt uit de contact tracing in Leuven. Aangezien het sociale leven buiten de aula’s openblijft, leek het dan ook ridicuul om de aula’s te sluiten, aangezien hier niet het probleem zit. Ook de impact op het mentaal welbevinden van de studenten zo vlak voor de examens werd in rekening genomen.

Concreet mogen studenten dus nog altijd naar de aula komen, maar worden het opnemen en streamen van de lessen verplicht. Zo kunnen studenten in quarantaine en zij die zich niet volledig comfortabel voelen ook van thuis volgen. In de praktijk zal dit soms leiden tot online onderwijs aangezien veel professoren ook uitvallen door een besmetting of hoog risico contact. Rector Sels dekt zich ook in: “Dit is geen resultaatsverbintenis, wat de situatie binnen een week is kan ik jullie niet vertellen.”

Als studentenvertegenwoordigers zijn we zeer tevreden dat Rector Sels gevochten heeft voor full time contact onderwijs ook al werd er een grote druk op hem uitgeoefend. We blijven samen werken met de Studentenraad om dit te behouden.

Blijf je graag op de hoogte van al het onderwijs nieuws? Hou dan zeker onze update pagina in het oog.

Belangrijkste vragen en antwoorden
  • De examenperiode kan zoals gepland op een veilig manier plaatsvinden, dit in een 1 op 4 bezetting. Dit werd eerder al afgeklopt en zal geen effect meer hebben op de examenplanning.

  • Als er lokaal niet strenger wordt opgetreden zal dezelfde aanpak overal aan de KU Leuven van toepassing zijn.

  • Door slechte ventilatie zal de capaciteit hier lichtjes verlaagd worden, ook zal er tijdens de blok en examens terug met het reservatie systeem van KURT gewerkt worden. Zo kunnen de leercentra veilig open blijven.

  • Dit is moeilijk te zeggen, Luc Sels kon ook niks beloven aangezien de situatie permanent verandert. We houden jullie op de hoogte en blijven ijveren voor contactonderwijs tot de start van de blok.

  • Hier wordt pas dinsdag 30/11 een beslissing over genomen.

-Simon Mertens, 27/11/2021

Ook interessant
Online onderwijs

Vorig semester hebben meer dan 1100 studenten, verspreid over de 4 campussen,  de online onderwijs survey ingevuld. In deze survey werd gepolst naar de gewenste vorm van onderwijs, een reflectie...

Bekijk
Job fairs Ekonomika

Are you also struggling to find out what type of job you would like to do and which company suits you best? We try to help students solve these difficult...

Bekijk
Ekonomika op 3!

26 oktober – het begin van de spannendste 24 uren van het jaar: de 24 urenloop! Iedereen vraagt zich af of het dit jaar eindelijk zo ver is: zullen we...

Bekijk